IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Путин за газов хъб в Турция успокояват пазарите

Цената на газа в Европа падна до най-ниското ниво от юни насам

20:44 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Газовите пазари в Европа записват втора поредна седмица със спадове, като цената достигна най-ниското си ниво от юни насам. На нидерландската TTF природнитя газ се търгуваше за малко под 142 евро за мегаватчас, което е понижение от 8% спрямо сесията в четвъртък.

Търговията се успокои значително след взривовете по "Северен поток" в края на септември. Цената е повече от два пъти по-ниска след рекорда от 26 август, когато цената на суровината достигна 350 евро за мегаватчас. Тогава Европа още изпитваше страхове, че "Газпром" може да преустанови доставките за Германия.

Сега това е факт, но съпроводено с пълните газохранилища и наличието на достатъчно газ на пазара. Средно нивото на запълване в Европа, по данни на Gas Infrastructure Europe, надхвърля 91%. За Германия газохранилищата са пълни до 95% от капацитета си.

Допълнително спокойствие всъщност носят и изявленията на руския президент Владимир Путин, който предложи на Турция да стане газов хъб в Европа. По този начин инвеститорите виждат възможност за доставки на природен газ през алтернативата на "Турски поток".

Реализацията на тази идея е в "полето на ЕС", както заяви самият Путин преди ден. Според него, ако ЕС има интерес, Турция може да стане газов хъб за доставките в Европа.

Инвеститорите внимателно следят и прогнозата за времето в Европа, а тя засега е, че зимата ще бъде с нормални температури между декември 2022 година и февруари 2023 година. От ключово значение обаче си остава ограничаването на потреблението. Това ще подпомогне и пълненето на газохранилищата за следващия отоплителен сезон.

Цената на природния газ остава около четири пъти над средното за това време на годината, пише Bloomberg. Войната в Украйна си остава водещ риск за пазара, а търговията обикновено е много чувствителна на всякакви новини.

В началото на седмицата имаше известно повишение, породено от масираните ракетни удари в Украйна - инвеститорите се опасяваха, че ракетите, които имаха за цел енергийната система на Украйна могат да повредят газопроводите, които в момента са единственото трасе на руския природен газ за Западна Европа.

Като цяло обаче пазарите вече преживяха риска от липсата на руския природен газ, допълват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още